The Bluetree blog | Stay updated on the latest in IT and technology.

Introduksjon til SASE

Skrevet av Henrik Bøe | 11 oktober, 2024

I takt med at arbeidslivet blir mer digitalt og skybasert, har behovet for nye sikkerhetsløsninger økt dramatisk. Begrepet SASE dukket først opp i 2019, men det er nå, med den raske veksten i fjernarbeid og skyapplikasjoner, at det virkelig har fått fotfeste.

Hvordan kan bedrifter sikre seg mot stadig mer avanserte trusler i en verden der ansatte jobber fra hvor som helst? Og hvordan kan man forenkle både nettverk og sikkerhet uten å gå på kompromiss med ytelsen? I denne artikkelen dykker vi ned i disse spørsmålene og forklarer hvorfor SASE er svaret på mange av dagens utfordringer.

Jean-Paul Baaklini CEO i Bluetree, har 3xCCIE #14292 og CCDE #2019::3-sertifiseringer, i tillegg til over 20 års erfaring med å designe, implementere og drifte nettverksløsninger. Han er eksperten som skal gi oss en god intro i SASE.

I følge Jean-Paul er SASE kort fortalt selve fremtiden i sikre nettverksløsninger. 


– I dag jobber vi fra hvor som helst – kontoret, fabrikken, hjemmekontoret, eller mens vi er på farten. Gammeldagse sikkerhetsløsninger som tradisjonelle brannmurer, klarer rett og slett ikke å henge med. Når flere og flere jobber eksternt og bedrifter bruker skybaserte applikasjoner, trengs det en smartere og mer fleksibel løsning. Det er her Secure Access Service Edge – eller SASE – kommer inn i bildet som en enkel og effektiv måte å beskytte både brukere og data.

 

Hva er egentlig SASE?


Kort fortalt kombinerer SASE sikkerhet og nettverk i én skybasert løsning. I stedet for å bruke separate verktøy som VPN-er, brannmurer og nettfiltre, samler SASE alt på ett sted. Det er som å gå fra en gammel alarmsentral til et smart-hjem-system som gjør det enklere å styre alt – og som faktisk fungerer bedre.


– Forestill deg at i stedet for å ha separate alarmer, låser og kameraer i hvert rom, som alle jobber hver for seg, og som overlapper eller ikke fungerer optimalt, har du nå én løsning som styrer alt. SASE gjør det enkelt å beskytte bedriftens nettverk, samtidig som det forbedrer ytelsen for brukerne, uansett hvor de jobber fra.

"SASE gjør det enkelt å beskytte bedriftens nettverk, samtidig som det forbedrer ytelsen for brukerne, uansett hvor de jobber fra" - Jean-Paul Baaklini


Det SASE-løsningen gjør er å koble brukerne trygt og raskt til de applikasjonene de trenger. Ved hjelp av skyteknologi blir all data inspisert og sikret, slik at kun de som har riktig tilgang, kommer inn på sensitiv informasjon. I tillegg beskytter SASE beskytter brukerne mot skadelige nettsteder og andre potensielle nettbaserte trusler.

 

SASE består blant annet av følgende viktige funksjoner:

  • Secure Web Gateway (SWG): Hindrer at ansatte havner på farlige nettsider.

  • Zero Trust Network Access (ZTNA): Sørger for at kun de med riktig tilgang kommer inn på nettverket.

  • Firewall as a Service (FWaaS): Gir beskyttelse og overvåker trafikk uten behov for tradisjonelle brannmurer.

  • Cloud Access Security Broker (CASB): Holder skybaserte applikasjoner sikre ved å håndheve bedriftens sikkerhetspolicyer.

SASE passer for alle uansett om du er en liten startup eller en stor global aktør.

 

– Spesielt bedrifter med fjernarbeid, flere kontorer eller høy avhengighet av skytjenester vil merke fordeler. De som går for en SASE-løsning er virksomheter som ønsker å gjøre IT- og sikkerhetsadministrasjon enklere, samtidig som sikkerheten styrkes.

 

 

5 praktiske eksempler på hvordan SASE hjelper

SASE er mer enn bare en trendy sikkerhetsløsning – det er en konkret måte å løse utfordringer knyttet til sikkerhet og nettverksytelse på. Her er fem eksempler fra Jean-Paul på hvordan SASE kan forbedre din bedrifts digitale hverdag:

  1. Sikre internett: Beskytter alt dine ansatte gjør på nettet, ved å stoppe trusler og hindre uautorisert tilgang.

  2. Sikker tilgang til skyen: Gir rask og sikker tilkobling til bedriftens ressurser i skyen, uten risiko for at sensitiv data lekker.

  3. Bedre brukeropplevelse: Optimaliserer ytelsen på apper, slik at alle får en bedre og raskere digital opplevelse.

  4. Forenkling av fusjoner og oppkjøp: Gjør IT-overgangene under fusjoner og oppkjøp enklere og mer effektive.

  5. Trygg fjerntilgang for leverandører: Holder systemet ditt sikkert, selv når eksterne leverandører trenger tilgang.

 

– De som går for en SASE-løsning er virksomheter som ønsker å gjøre IT- og sikkerhetsadministrasjon enklere, samtidig som sikkerheten styrkes

 

 

SaaS + SASE = 🤝

Mange bedrifter som bruker mye Software-as-a-Service føler seg kanskje allerede sikre. I følge Jean-Paul kan det selv med SaaS dukke opp utfordringer.

- Utfordringer som "shadow IT", altså når ansatte bruker uautoriserte apper uten at du vet det, kan skape skjulte sårbarheter i systemet

 

- Vi opplever at SaaS-tunge selskaper drar veldig godt nytte av funksjoner funksjoner som Data Loss Prevention (DLP) og CASB. Disse sørgerfor at alle skyapplikasjoner er godt sikret, og at uautorisert bruk kontrolleres.

 

Zero Trust Network Access og avansert kontroll


Det er verdt å nevne at SASE passer veldig bra for OT-miljøer som fabrikker og industrianlegg. Ettersom disse miljøene blir stadig mer tilkoblet, øker risikoen for cyberangrep. SASE beskytter kritiske systemer ved å segmentere dem, kontrollere hvem som har tilgang, og forhindre at trusler sprer seg.

– I disse tilfellene er det Zero Trust Network Access (ZTNA) og avansert kontroll som sørger for at OT-systemer er sikret uten at det går ut over driften. Og med innebygde sikkerhetsfunksjoner som "Ransomware Kill Switch," kan du umiddelbart isolere og stoppe trusler, og beskytte kritiske operasjoner.

 

Fordelene oppsummert

Hvis vi skal prøve å være litt kortfattet og oppsummere fordelene ved SASE i en kjapp liste, ser det slik ut:

  1. Reduserte IT-kostnader og mindre kompleksitet: Ved å samle flere verktøy i én tjeneste blir det færre verktøy å holde styr på, og du slipper dyre løsninger.

  2. Bedre brukeropplevelse: Med sikkerhet levert fra skyen får brukerne raskere og sømløs tilgang til apper, uansett hvor de jobber fra.

  3. Forbedret sikkerhet: SASE bruker en Zero Trust-modell som sikrer at kun de rette brukerne får tilgang til riktig informasjon.

  4. Enkel skalerbarhet: SASE vokser med bedriften din – ingen komplekse infrastrukturendringer er nødvendig.

  5. Tilpasset fjernarbeid: SASE er designet for en hverdag hvor ansatte jobber fra hvor som helst.

  6. Fremtidssikker sikkerhet: SASE utvikler seg kontinuerlig i takt med nye trusler, slik at virksomheten din er trygg i et skiftende landskap.

 

Jean-Paul forklarer at SASE representerer et nytt tankesett. I stedet for å stole på gamle modeller som bygger på å beskytte omkretsen av et kontor, fokuserer SASE på brukerne og skyen.

– Det er dette gjør det mulig å forenkle nettverk, forbedre ytelse, og redusere kostnader, samtidig som sikkerhetsnivået holdes høyt.

Han forteller at med rask digital transformasjon trenger bedrifter en løsning som fremtidssikrer dem.

– Det er akkurat det SASE gjør – den gir bedriften din en trygg plattform for å vokse og utvikle seg.

 

Oppsummert


SASE er ikke lenger et buzzword, oppsummerer Jean-Paul.

- Det er en helt ny måte å tenke sikkerhet og nettverk på. Ved å samle begge deler i én plattform, tilbyr SASE den enkelheten, fleksibiliteten og sikkerheten moderne bedrifter trenger. Enten du er en liten oppstartsbedrift eller en stor aktør i vekst, gir SASE en skalerbar, sikker base for din digitale fremtid. Ikke vent til nettverket ditt er utdatert – SASE er nøkkelen til å være konkurransedyktig i dagens raske verden.